Terug naar overzicht

Trauma & Paard

Trauma ondersteuning met hulp van paarden. Meer weten over en ervaren wat de werking is van paarden bij trauma? Deze driedaagse module voor professionals is een verdieping op werken met kinderen, jongeren en volwassenen en paarden.

Wat leer je?

Paarden hebben een eigen plek dienend aan de kudde en zijn samen sterk om als prooi-/vluchtdier te overleven. Zo voelen zij zich veilig. Zo kijken ze ook naar mensen. Paarden werken met het non-verbale onbewuste geheugen, daar waar traumatische herinneringen zich opslaan. Zij leven in het hier en nu en voelen intuïtief en zuiver aan waar spanning zit en waar het losgelaten mag worden. Ze bieden de veiligheid om daar naar te kijken en maken dit bewust. Ze reageren op onze lichaamstaal en op spanning, stress en trauma die hierin liggen opgeslagen. Dit maakt dat paarden zeer effectief behulpzaam zijn in het begeleiden van getraumatiseerde kinderen, jongeren en volwassenen. Naast het opdoen van zowel theoretische als praktische kennis over trauma, staat deze 3-daagse module vooral ook in het teken van ervaringsgericht leren. Je gaat met de trauma-bril op ervaren hoe fenomenaal de kracht van de kudde is. Je werkt deze dagen lichaamsgericht en energetisch.

Locaties

Dag 1 Locatie Kifungo, Broeklanderweg 64 in Beemte Broekland

Dag 2 Locatie Kifungo, Broeklanderweg 64 in Beemte Broekland

Dag 3 Locatie van Dieren Coaching, De Stege 7 in Veessen

Aanmelden via de website van kifungo

Verdiepingsopleiding voor begeleiders met paarden

Het programma

Een unieke combinatie van expertise op het gebied van trauma sensitief werken heeft de krachten gebundeld. Coby van der Hoeff (Kifungo), Mira Opdam (Mira Coaching) en Marjolijn van Dieren (van Dieren coaching)

  • Dag 1

    De module start met een dag waarin je kennismaakt met de integratie van trauma ondersteuning in het werken met paarden. Coby van der Hoeff en Mira Opdam, opleider en energetische/systemische werkers. Je werkt met je eigen proces en krijgt inzicht waarom het werken met paarden effectief is bij trauma-sensitieve ondersteuning, zowel op lichaamsgericht, energetisch, mentaal als emotioneel niveau. Deze dag leer je anderzijds hoe trauma zichtbaar en voelbaar is in een lichaam. Je leert hoe je met lichaamsgerichte oefeningen trauma herkent en blokkades opheft. Met het besef dat ons lichaam en ons denken een groot zelfhelend vermogen heeft.

  • Dag 2

    Deze dag is een combinatie van theoretisch en ervaringsgericht bij de paarden zicht krijgen op Trauma-Sensitieve Ondersteuning. Hierin krijg je op een interactieve en heldere manier uitleg over trauma: wat gebeurt er in de hersenen bij traumatische ervaringen en wat heeft dit voor gevolgen. Je leert de zogenaamde “trauma-bril” op te zetten. Co-regulatie toe te passen en vooral ook goed voor jezelf te zorgen in het begeleiden van mensen met trauma. De paarden geven aan waar in de orde mee gewerkt mag worden.

  • Dag 3

    We sluiten af met een dagceremonie gegeven door begeleiders met paarden en sjamanistisch werkers Coby van der Hoeff en Marjolijn van Dieren. Je leert kennen de wijsheid van de paarden in het werken met de natuurlijke wetmatigheden, de oer energie, social engagement, jezelf in verbinding met de ander, om zelfhelend vermogen te stimuleren.

Aanmelden via de website van kifungo

Verdiepingsopleiding voor begeleiders met paarden

Coby van Beets-van der Hoeff

Coby van Beets-van der Hoeff

Mijn passie voor paarden en energetisch werk heeft mij gebracht bij de ontwikkeling van het begeleiden en opleiden van andere mensen vanuit systemisch/sjamanistisch perspectief. Met liefde volg ik mijn missie om zoveel mogelijk mensen bij de paarden te brengen.

Coby van Beets-van der Hoeff

Coby van Beets-van der Hoeff

Marjolijn van Dieren

De paarden zijn mijn hele leven al bij me. De laag waarop ik nu communiceer en werk met paarden is magisch. Elke dag verwonder ik me nog steeds over wat deze dieren onvoorwaardelijk en met zoveel liefde in gang zetten voor mensen. Ik voel me heel dankbaar dat ik samen met de paarden op deze laag mag werken.

Aanmelden via de website van kifungo

Verdiepingsopleiding voor begeleiders met paarden